30 Nisan 2015 Perşembe

Girit Gezi Rehberi-3 Hanya

Girit Gezi Rehberi -3

Hanya Gezi Rehberi

Hania (Hanya) Girit adasının en Büyük ikinci şehri ve geçmişte idare merkezi olan şehirdir.Şehir yaklaşık 9.yy da Araplar tarafından kurulmuş 13 yy da Venedikliler ve daha sonra Osmanlı idaresi ile gelişmiştir.Bugün şehir de Venedik ve Osmanlı mimarisinin hakim olduğu görülmektedir.Adanın ikinci ulaşım merkezi olan Hanya da Uluslararası bir havaalanı ve düzenli olarak feribot seferleri ile ulaşabilirsiniz.Hava limanından şehir için iki alternatif vardır.Birincisi otobüs (Havataş benzeri) diğeri ise Taksi kiralama.Taksi kiralamak 10-15 € civarı tutuyor.
Hanya Turist Haritası

Gezilecek Yerler

1-Venedik Kalesi: Venedikliler zamanın da yapılan kaleden geriye Firkas kalesi ve batı surları,Siavo Tabyası ve doğuda bir miktar sur günümüze ulaşmıştır.Firkas kalesi Liman ve deniz fenerinin karşısında bulunmaktadır.Buradan güzel şehir fotoğrafı çekilebilir.Ayrıca kale girişinde Deniz Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Firkas Kalesi
Siavo Tabyası
2-Arkeoloji Müzesi:Hanya tarihinin değişik evrelerinden eserler sergilenen müzenin en özel parçaları Minoan uyğarlığı dönemine ait parçalardır.Bunun yanında Roma ve Bizans dönemi parçaları ve bir de bahçesinde Osmanlı dönemi bir şadırvan sergilenmektedir.Müze Venedik döneminde kilise olarak kullanılmış,Osmanlı döneminde ise Yusuf Paşa camine dönüştürülmüştür.Müze 1962 yılından beri bu eski kilisede hizmet vermektedir.Müze giriş ücreti 5€ dur.

Hanya Arkeoloji Müzesi
Osmanlı dönemine ait Şadırvan
3-Venedik Cephanelik:Venedik döneminde yaklaşık 1525 yılında yapımına başlanan toplam da 17 tane yapılan cephanelikten bugüne sadece 7 tanesi ulaşmıştır.Liman bölgesinde bulunan yaklaşık 500 yıllık bu yapılar kesinlikle ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte birde Grand Arsenal (Büyük Cephanelik) vardır.Yan yana 7 adet olan cephaneliklerin batısında bulunan ve bugün Akdeniz Mimarlık Merkezi olarak kullanılan binadır.


Hanya Venedik Cephanelikleri

Hanya Grand Arsenal (Büyük Cephanelik)
4-Küçük Hasan Paşa Cami: 17 yy.da yapılan Küçük Hasan cami diğer adı ile Yalı cami Girit adasında en iyi korunmuş Osmanlı eserlerinden biridir.Liman bölgesinde şehrin önemli bir figüru olan cami şimdi Sergi olarak kullanılmaktadır.

Küçük Hasan Paşa Cami (Yalı Cami)

5-Maritime Museum Of Crete : Deniz Fenerine giderken ziyaret edebileceğiniz bu müze Minoa uygarlığına ait bir gemi kopyası ve çeşitli denizcilikle ilgili materyaller sergilenmektedir.Müze giriş ücreti 2€ dur.Müzenin yanında Venedik döneminden kalma bir cephanelik binasını görebilirsiniz.

Maritime Museum Of  Crete
6-Deniz Feneri : 16.yy da Venedikliler tarafından yapılan Fener Osmanlı döneminde baştan yapılmıştır.
Hanya Deniz Feneri (LightHouse)
7-Hünkar Cami Minaresi (Agios Nikolas Church) :Şu an ki ismi Agios Nikolas kilisesi olan yapı Venedikliler tarafından 1320 yılında yapılmıştır.Osmanlı İmparatorluğu adaya hakim olunca kilise camiye çevrilerek Sultan İbrahim Hanın şerefine Hünkar Cami ismini almıştır.Kiliseyi bugün özel kılan bir tane cami minaresi ve bir tane de kilise minaresine sahip olmasıdır.Kilise Splantzia Meydanında bulunmaktadır.
Agios Nikolas Church (Hünkar Cami)
8-Bizans ve Bizans Sonrası Koleksiyonu : Firkas kalesi içinde bulunan eski bir manastır binasında görebileceğiniz koleksiyonda sikkeler,duvar resimleri,mozaikler ve heykeller bulunmaktadır.Müzeye giriş ücreti 2 € dur.
Bizans ve Bizans Sonrası Koleksiyonu
9-The Municipal Market: 1913 yılında yapılan belediye pazarında (kapalı çarşı) hediyelik eşya,zeytinyağı,baharatlar ve ev yapımı malzemeler bulunabilir.

Belediye Pazarı (Kapalı Çarşı)
Belediye Pazarı (Kapalı Çarşı)
Yemek 

İlk önerimiz The Well Of The Turk lokantasıdır.Burada Akdeniz ve Ortadoğu yemekleri bulabilirsiniz.Daracık Girit sokaklarının birine masalarını atan Portes lokantası geleneksel Girit yemeklerini bulabileceğiniz seçeneklerden biridir.Deniz mahsulleri üzerine en güzel yemekleri bulabileceğiniz ve fiyat konusunda makul olan Akrogiali Taverna,Bir diğer uygun fiyatlı alternatif Kebap House deniz ürünleri yemekten sıkıldıysanız Kebap House size iyi gelecek.

Konaklama

Konaklama seçenekleri tabi ki bütçenize göre farklılık gösterir.Bütçenize göre konaklama seçeneklerini görmek için Booking ,Expedia ,Trivago sitelerini inceleyerek görebilir.Bunun dışında size dört adet seçenek sunacağım.Bunlardan ilk ikisi fiyat olarak yüksek Diğer ikisi ise düşük bütçeli kalınabilecek otellerdir.

1- Casa Delfino

2- La Maison Ottomane

Düşük Bütçeli Oteller

3- Hotel Splanzia

4- Pension Theresa

Not:Makalelerimiz sürekli güncel tutulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder