12 Nisan 2015 Pazar

Girit Gezi Rehberi-1 Heraklion

Girit Gezi Rehberi-1

Türkiye de son yılların modası olan Yunan Adaları turları için bir rehber niteliğinde olacak yazı dizisinin bu ilk yazısında mükemmel sahilleri ve tarihi ile Girit'e yer vereceğim.

Girit : Avrupa'nın ortasın da karayipler deneyimi yaşamak isteyen herkes için girit,berrak lagünleri,zeytin bahçeleri ve muhteşem üzüm bağları ile sizi bekliyor.Girit size sadece deniz,kum güneş üçlüsünü vaat etmiyor ayrıca Antik Minoan uygarlığı kalıntıları,Türk camileri,Bizans eserleri ve Venedik kaleleri ile tarihi bir deneyimde sunuyor.Ada 10-13 yy. aralarında Bizans,13-17 yy. arası Venedik,17 yy-1892 yılları arasında Osmanlı idaresinde kalmıştır.Adanın yönetim merkezi Iraklio (Kandiye) dir.Adaya Akdeniz iklimi hakimdir,bu nedenle mayıs-eylül ayları arası ada gezisi planlanabilir.Ada da para birimi Euro dur.

Girit Haritası
Ulaşım : Adaya hava ve deniz yolu ile ulaşım sağlanabilir.Hava yolu ile atina üzerinden adanın yönetim merkezi olan Iraklio da bulunan Nikos Kazancakis havalimanına veya Adanın batı bölgesini gezmeyi planlıyorsanız hania'da bulunan Chania Airporta ulaşım sağlanabilir.İstanbul dan Selanik ve Atinaya ordan adaya aktarmalı seferler bulunmaktadır.Selanik ve ya Atina dan Aegean Airlines ile adaya ulaşılabilir.Yoğun sezon da bazı avrupanın ucuz havayolu şirketleri de adaya uçuş yapıyor.

Deniz ulaşımı ise Atina,Mikonos,Santorino ve Rodos adasından yapılan seferler ile sağlanıyor.Feribot seferleri için Bluestar firmasının internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Ada içinde ulaşım ise araba kiralayarak,otobüs ve taxi ile sağlayabilirsiniz.Otobüs ile ulaşım için hareket saatlerine Buradan ulaşabilirsiniz.Taksi seçeneğini seçerseniz türkiyede ki gibi el kaldırdığınız da taksiler durmayacaktır,mutlaka en yakın duraktan taksiye binmeniz gerekmektedir.

Adanın başlıca yerleşim yerleri Heraklion (Kandiye) ,Hanya,Resmo,Yerapetre,Ayos Nikolaos,Sitya'dır.

Heraklion : Kandiye adanın yönetim merkezi ve Minoan uygarlığının antik kenti Knossos'a en yakın yerleşim yeridir.Yunanistan'ın en büyük 5. şehridir.Ayrıca ünlü yunan yazar Nikos Kazancakis'in doğduğu ve mezarının bulunduğu şehirdir.

Gezilmesi gereken ilk yer Knossos antik şehri/sarayı dır.Knossos Kandiye şehir merkezinden 5 km uzaktadır.Minoan uygarlığının kalıntılarının sergilendiği alana giriş  6 € dur.Aşağıdaki harita yardımı ile kolaylıkla gezilebilir.
Knossos Harita
Knossos
Heraklion arkeoloji müzesi :Müze Dünyanın en geniş Minoan uygarlığı esrelerinin bulunduğu müze olarak büyük bir üne sahiptir.Ayrıca Roma ve klasik Yunan eserlerini de içinde barındıran müze de heykeller,freskler,tabletler,takılar,hançerler,vazolar ve kaslar bulunmaktadır.Müze giriş ücreti 4 €'dur.

Boğa Freski
Minoan Heykelcikleri
Vazo ve Takı Bölümü
Historical Museum Of Crete (Girit Tarih Müzesi): Müzeye giriş ücreti 5€ 'dur.Müze adanın tarihi hikayesini anlatan heykeller,silahlar,kıyafetler,dokuma tezgahları,çalgılar,vazolar ve Nikos Kazancakis için ayrılmış bir bölüm de bulunmaktadır.

Girit Tarih Müzesi-Ev Eşyaları
Girit Tarih Müzesi-Vazo,Tabak Sergi Bölümü

Morosini Fountain(Morossini Çeşmesi): Morosino çeşmesi 1628 yılında venedikli Francesco Morosini tarafından yaptırılmıştır.Çeşmenin bulunduğu meydanın ismi Lion Square dir.Bu isim çeşmede bulunan aslan figurlerinden esinlenerek konulmuştur.Meydan şehrin en işlek meydanlarından biridir.

Morosini Fountain (çeşmesi)
Loggia(Loca): Francesco Morosini tarafından yapılan bir diğer eser venedik locasıdır.Burası aristokratlar için bir klüp olarak yapılmış günümüzde ise Heraklion belediye binası olarak kullanılmaktadır.

Venetian Loggia
Venetian Fortress Koules (Venedik Kale Kulesi) : Venedik limanına 16.yy da yapılan kale kulesi osmanlı'nın adayı 21 yıl kuşatmasına dayanmıştır.Kule duvarlarında arslan figurleri görülmeye değer.

Venedik kale kulesi
Agios Titos Kilisesi : Kilise 961 yılında Bizans tarafından yaptırılmıştır.Osmanlı idaresine geçtiğinde camiye (Vezir Camisi) dönüştürülen kilise 1925 yılında yeniden kilise halini almıştır.

Agios Titos Church (Kilise)
Agios Titos Church (Kilise)
Türk Sebili : 245 yıl Osmanlı idaresinde kalan ada da bulanan Osmanlı eserlerden birisidir.Bambo çeşmesine su taşınması için yapılan sekizgen yapıda ki eser görülmesi gereken yerler arasındadır.

Turkish Pumphouse (Türk Sebili)
Yemek :Giritte yemek deyince akla mutlaka çeşit çeşit otlarla yapılmış ağırlıklı zeytinyağlı yemekler geliyor.Ada da özel Girit mutfağını en iyi temsil eden restorant Herb's Garden Restaurant 'tır.Manzarası ve yemekleri ile mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız.Kastella Venedik Limanında bulunan güzel bir deniz lokantasıdır.Yine liman bölgesinde güzel bir manzara ile yemek yemek isteyenler için Paralia Seaside Reastaurant seçenekler arasına alınabilir.Burada yine taze deniz mahsülleri ve kızartılmış kabak yenebilir.Yerel tatları ve mimarisi ile diğer restorantlar dan ayrılan Peskesi size farklı bir tat sunuyor.

Peskesi
Konaklama : Konaklama seçenekleri tabi ki bütçenize göre farklılık gösterir.Bütçenize göre konaklama seçeneklerini görmek için Booking ,Expedia ,Trivago sitelerini inceleyerek görebilir.Bunun dışında size dört adet seçenek sunacağım.Bunlardan ilk ikisi fiyat olarak yüksek Diğer ikisi ise düşük bütçeli kalınabilecek otellerdir.

1- GDM Megaron Hotel

2- Galaxy Hotel Iraklio

Düşük Bütçeli Oteller

3- Kronos Hotel

4- Hotel Mirabello

Yazının Devamı için Buraya Tıklayınız...

Not:Makalelerimiz sürekli güncel tutulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder